pondělí 13. června 2016

Příruční zavazadlo vs. odbavené zavazadlo

Rozdíl mezi příručním a odbaveným zavazadlem
Kufry a zavazadla

Začínající cestovatelé zřejmě budou řešit jaký je rozdíl mezi příručním a odbaveným zavazadlem. V tomto článku se na tuto problematiku podíváme z blízka.


Příručním zavazadlem se myslí takové zavazadlo, které si sebou pasažér bere na palubu letadla. do této kategorie řadíme třeba menší kufr, brašnu s notebookem, kabelku apod.

Tento typ zavazadel je však přísně kontrolován a je určitě dobré pamatovat na pravidla, které se k těmto zavazadlům vztahují. Jedná se hlavně o obsah. Ten musí odpovídat daným pravidlům, protože letištní rentgen je neúprosný. Prvním důležitým pravidlem jsou tekutiny, které převážíte. Jakékoliv parfémy, vody po holení, gely, sirupy, pasty atd. musí mít obsah balení maximálně do 100 ml. Výjimku mají speciální doplňky stravy, dětské výživy a léky, ke kterým je ale nutné doložit potvrzení od lékaře, že je skutečně užíváte. Tento obsah musí být uložen v uzavíratelném plastikovém sáčku, který lze získat na letišti, s tím, že každý cestující může mít u sebe pouze jeden tento sáček. Důležitou informací je, že sáček nesmí obsahovat dohromady více jak 1 litr tekutin. Jakékoliv ostré předměty si do příručního zavazadla pro jistotu neberte. Povolen je však nůž s délkou čepele do 6 centimetrů. Dovolen je také např. deštník, vycházková hůl, lžička, pinzeta  atd. Při balení postupujte s rozvahou a každý předmět, kterým si nebudete jistí si raději nebalte.
Určitě si zjistěte jaké jsou povolené rozměry a maximální váha příručního zavazadla. Dbejte také na informaci jaký počet příručních zavazadel si můžete na palubu vzít. Převážně u nízkonákladových společností jsou tyto pravidla přísně kontrolována. Tabulku povolených velikostí a hmotností palubních zavazadel jsi můžete prohlédnout zde

Za odbavené zavazadlo považujeme kufr či tašku, kterou si s sebou na palubu letadla nebereme. Takové zavazadlo si necháváme odbavit na přepážce check-inu.

U tohoto typu zavazadla nejsou pravidla tolik přísná. Důležité je hlavně dodržet velikost a váhu. V případě, že ji nedodržíte, počítejte s poplatky za nadměrné zavazadlo. Tyto poplatky jsou snadně získaným příjmem hlavně pro nízkonákladové linky. I když se jedná o zavazadlo, které si na palubu neberete, existuje seznam předmětů, které byste si do odbaveného zavazadla zabalit neměli. Jsou to např. klíče, brýle, osobní doklady atd. Důvod je jednoduchý. Při poškození zavazadla během cesty nenese dopravní společnost žádnou zodpovědnost. Takže se nedoporučuje v odbaveném zavazadle převážet křehké předměty. O osobních dokladech nemluvě. Málokdo je nadšený se ztráty dokladů :-).